Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid

Lag en topp på vannet

Hvor mange kronestykker tror du at du kan slippe forsiktig ned i et glass med vann uten at det renner over?

Vann topp mynt

Fyll et glass helt med vann. Vannet skal fylle glasset helt opp til kanten hele veien rundt. Pass på at glasset står rett og fyll i så mye vann du klarer uten at vannet renner over. Da buler vannet oppover fra glasskanten hele veien rundt. Det er «topp» på vannet. Putt kronestykker forsiktig opp i glasset. Kronestykkene må stå på høykant når du slipper dem opp i vannet.

Hvor mange kronestykker tror du at du kan slippe forsiktig ned i vannet uten at det renner over? Prøv og du vil bli forbauset.

Det blir mindre rystelser i vannhinna når du slipper ned en krone av gangen midt i glasset, enn når du prøver å helle vann oppi glasset.

Faglig forklaring

Det er overflatespenningen i vannhinna som holder vannet på plass i glasset. En liten rystelse er nok til å ødelegge hinna, og da renner vannet ut.

Vanndråper på fettet underlag danner ofte en slags pute som en kan sammenlikne med råken på glasset.

Barns kommentarer og spørsmål 

Barna kan være opptatt av både vannhinna og pengene. I en barnehage spurte de om hvorfor den buler oppover og "hvor mange penger får vi?"

Rammeplanen

Kapittel 9 Barnehagens fagområder - Natur, miljø og teknologi

Generelt:

  • Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper.

Barnehagen skal bidra til at barna:

  • opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover 

Personalet skal:

  • gi barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger, og til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd
  • synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen

 

Materialer og utstyr

  • Mynter
  • Glass med rent kaldt vann