forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Egg i flaske
Press et kokt egg inn i en flaske, ved å endre lufttrykket inne i flaska.
Vi må ha en flaske eller en kolbe med en hals som er litt for trang til å få et kokt, skrelt egg inn i flaska. I dagligvareforretninger har vi sett f.eks. syltetøyflasker med passende hals, men de er bare på 1/2 L. Det greier seg så vidt, men det er bedre med noe større flasker.
Sett et kakelys fast på den ene enden av egget, og tenn lyset. Hold flaska med åpningen ned og senk den nedover egget til det tetter igjen åpningen. Etter noen sekunder slokner lyset fordi noe av oksygenet blir brukt opp. Etter hvert beveger egget seg oppover og inn i flaska.
Så skal egget helst ut igjen. Hold flaska med åpningen nedover og sånn at egget ligger pent inne i og tetter igjen flaskehalsen. Blås alt du kan inn i flaska. Er du heldig, blir egget presset ut igjen. Noen ganger kan det komme som et skudd. Andre ganger går det langsommere.
Faglig forklaring
Rammeplanen
Materialer og utstyr
- Hardkokt egg
- Flaske på minst 1/2 L og med passe stor åpning
- Kakelys (med holder)
- Fyrstikker