Hopp til hovedinnhold

Luftprosjekt i Baneveien barnehage

«Hva er luft» og «Hva bruker vi lufta til?» Det er spørsmål som er viktige å undersøke i barnehagen. Baneveien barnehage fikk Forskerfrøprisen 2011 fordi de hadde arbeidet systematisk med et naturfaglig tema i barnehagen på en riktig god måte.

Luft

«Hva er luft» og «Hva bruker vi lufta til?»

Til å puste i mente noen var svaret. Også fantes det vindmøller! Og jammen var det luft både ute og inne, men noen ganger var det kald luft ute og varm luft inne. «Når lufta ute beveger på seg, kaller vi det vind», sa vi. «Kan vi fange luft da?», spurte barna. Det var ganske umulig fant barna ut etter å ha forsøkt å fange luft med hendene. Men da de fikk utdelt hver sin plastikkpose ble det lettere! Da kunne vi ikke bare fange lufta – vi kunne også ta på den!

Luft8

Luft12

Luft kan brukes til så mangt – vi kan blant annet bruke den til å flytte på ting! Ved hjelp av sugerør og sammenkrøllet papir, fikk vi se hva vi kunne gjøre med luften vi pustet ut!

«Hva er luft da?», spurte vi. Etter noe betenkningstid og litt hjelp på veien, kom de fram til at luft er rundt oss hele tiden og at den er gjennomsiktig. Men akkurat hva det er, var vanskelig å svare på.

LuftBallongrakett

Ballongrace kunne vi også ha!

Bind fast en lang tråd i et dørhåndtak. Tre på et sugerør. Blås opp en ballong og tape den fast på sugerøret. Slipp ballongen! Husk å holde tråden helt stram. «Hvorfor fyker ballongen av gårde?» Det var fordi lufta gikk ut av ballongen, og når lufta gikk bakover ville ballongen framover, mente barna.

Vi fortsatte tankespinningen rundt luft; hva mer kan vi gjøre med luft? Noen av barna mente at vi kanskje kunne fly hvis vi bare fanget nok luft- så det måtte vi prøve! Vi blåste opp mange ballonger (for det er sånn vi kan fange luft!) og holdt så mange vi klarte i hendene og hoppet ned fra bordet! Ville vi klare å fly?? Det er delte meninger blant barna om det virket, men de aller fleste trodde nok at vi var litt for tunge i rompa, for vi havnet på gulvet hver gang…

Barna hadde gode forslag til hverandre;

  • kanskje hvis du flakser med armene?!?
  • kanskje hvis du klatrer enda høyere opp eller holder flere ballonger?!

For å oppklare litt hvorfor vi ikke greide å fly selv om vi hadde ballonger i hendene, måtte vi undersøke selve ballongen og lufta som var inni. Vi la ballongen på bordet uten at noen var nær den; kunne ballongen sveve opp i lufta av seg selv?? Det funket dårlig, så derfor funket det dårlig som «svevemiddel» for oss også… Noen trodde kanskje at ballongen ville sveve av seg selv ute, så da måtte vi ut på trappa og prøve. Funket det der?? Nei, ballongen ble liggende…

Men hva med ballongene som mange fikk på 17.mai da?? De kunne jo sveve av gårde..?! I de ballongene er det Heliumgass fant vi ut, og den gassen er lettere enn lufta vi puster inn – så derfor forsvinner de ut i det blå om man ikke holder godt fast.

«Tror dere vi tuller med dere når vi sier at luft kan bære nesten alle oss??», spurte vi barna. Etter å ha forsøkt å stå «oppå» lufta, var barna helt enige. Det gikk ikke an!
Og da måtte vi jo teste ut det også da! På neste side får du se hvordan vi greide det! Vi hentet fram det blå bordet fra lekerommet og snudde det opp ned. Så la vi alle ballongene på gulvet, og deretter bordet oppå. (Da var det mange barn som holdt seg for ørene!) Deretter kom barna og stilte seg oppå bordet som lå på ballongene. Hvor mange kunne vi klare å få oppå bordet før ballongene sprakk?? Vi prøvde med 1 barn, 2 barn, 3 barn og 4 barn…ingen ballonger sprakk! Til slutt hadde vi 8 barn, Hanne pluss 2,5 kilo gulost oppå bordet! Allikevel var det bare 1 ballong som sprakk!

Luft11

Men hvorfor sprekker ikke ballongene?

Ballongen er laget av gummi som kan utvide seg og forandre form. Når antall kilo oppå bordet øker, presses ballongene sammen og luften fordeler seg annerledes inni ballongen enn den gjør når det ikke er noe trykk på den. Lufttrykket inni ballongene holder oss oppe! Trikset er å blåse opp ballongene til ca. lik størrelse og ikke helt opp slik at de nesten sprekker. Da får ballongene mulighet til å endre form når vekten øker.

Fikk forskerfrøpris

Baneveien barnehage fikk Forskerfrøprisen 2011 fordi de hadde arbeidet systematisk med et naturfaglig tema i barnehagen på en riktig god måte. Spørsmål som; «Hva er luft» og «Hva bruker vi lufta til da?», ble berørt.

Juryens begrunnelse:
De voksne følger opp barnas spørsmål og lar dem prøve ut det de lurer på. De voksne visste kanskje at barna ikke ville klare å fly med ballonger i hendene, men tillater barna å erfare det selv. Videre overraskes barna over hvor mange barn, voksne og guloster som et teppe av oppblåste ballonger kan bære.