Hopp til hovedinnhold

Vinter

TEMA

Vinter

Temabilde vinter3x1

 

Det å utnytte årstidene er kanskje selvfølgelig for oss. Det er også viktig å peke på mulige naturfaglige fenomener i alt vi ellers gjør i forbindelse med årstider og feiringer. Da handler det om å knytte naturfag til barnas liv og det som skjer rundt dem. Om vinteren er det mange muligheter for å utforske naturfaglige fenomener. Barn jubler ved det første snøfall. Bygging med snø og is gir inspirasjon til lek og læring og er et flott utgangspunkt for utforsking. Lag for eksempel isslott, islykter og utforsk isbiter.

 

Rammeplanen

 

Fra kapittel 3 -  Barnehagens formål og innhold

Personalet skal sørge for at alle barn kan få rike og varierte opplevelser og erfaringer, utfordringer og mestringsopplevelser.

Fra kapittel 9 - Natur, miljø og teknologi

Barnehagen skal bidra til at barna

  • blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider.
  • får gode opplevelser med friluftsliv året rundt
  • opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover

Personalet skal synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen

 

Is og vann

Begreper for snø, is og vann

Denne aktiviteten passer i forbindelse med andre aktiviteter om snø, is og vann. Mange av de eldste barna tar denne aktiviteten med en gang, mens de yngre må få flere erfaringer med vannlek og få god tid til denne leken. Språket vårt har mange begreper knyttet til vann. Følgende aktiviteter gir erfaringer til begrepsdannelsen.  

Forsøk og praktisk arbeid
Snøkrystall

Filtrering av vann fra snø

Snøen faller i store hvite filler og legger seg som en myk fin dyne på bakken. Det ser hvitt og rent ut og det er uunngåelig at barna smaker på snøen. Men hvor rent er snø egentlig? Er det farlig å spise snø? Denne aktiviteten illustrerer hva som er i snøen.

Forsøk og praktisk arbeid
kjoettmeise-baby-640x320

Fugler på fuglebrettet

Mange småfugler overvintrer i Norge og trenger litt hjelp fra oss for å overleve vinteren. Her er et godt opplegg hvor barna får bli kjent med våre overvintrende fugler gjennom fuglemating.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann istapper

Hva skjer når vann fryser?

Det at vann kan bli is er fascinerende for både store og små. Det å kunne oppleve og undersøke dette er aktuelt for alle aldersgrupper i barnehagen. Alt fra det å sanse varme, kulde, vann og is som små til det å trekke det videre til refleksjon og ideer om hvorfor dette skjer. Her er en fin aktivitet der barna skal observere overgangen mellom væske og fast stoff.

Forsøk og praktisk arbeid
Venn Islykter

Islykt

Her kan du lage store og små islykter med ulike former. Aktiviteten passer fint når dere jobber med vann, frysing og tining.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann Isskulpturer1

Isskulpturer

I denne aktiviteten kan du lage isskulpturer i mange fine former.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann Isslott

Isslott

I denne aktiviteten får barna erfaring med is som solid byggemateriale og at vann kan bli til is – og omvendt. Dessuten får de oppleve glede ved hvor vakkert det blir.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann løfte is med tråd

Løft is med tråd

I denne aktiviteten skal du løfte ein isbit ved hjelp av ein tråd og salt, utan å ta på isbitane.

Forsøk og praktisk arbeid