Hopp til hovedinnhold

Forskerfrøkonferansen 2017

Forskerfrøkonferansen i Oslo 2017 ble arrangert i Lærernes hus 6.-7. februar og ble fulltegnet på rekordtid. 270 barnehageansatte og andre tilknyttet barnehage fikk et variert program med inspirasjon fra ulike fagmiljøer og barnehager.

Forsidebilde640x320-1

Inspirasjon fra barnehagene

Fire av foredragene var gode og inspirerende prosjekter fra barnehagene. Betha Thorsen Kanvasbarnehage viste et prosjekt hvor de hadde brukt pendler i bevegelse hos de minste barna. De var vinnere av forskerfrøprisen i 2015. Tusseladden friluftsbarnehage vant også forskerfrøpris i 2015 og snakket om sitt prosjekt med økologisk dyrking og fra jord til bord. I Yttern barnehage har de jobbet lenge med gjenbruk i barnehagen og hvordan gjenbruksmaterialet kan brukes i barnehagen. De jobber aktivt med miljøvern i barnehagen og involverer barna i alle deler av dette arbeidet. I 2016 fikk de Utdanningsforbundet klimapris. Den siste barnehagen som presenterte sitt prosjekt var Bakklandet barnehage som også fikk Utdanningsforbundets klimapris i 2015. De har bier i barnehagen og barna er med på hele prosessen som birøktere. De har lært om hvordan biene lever, hva de spiser, hvilke blomster de liker og samspillet som skjer. Barnehagen har også et sterkt miljøfokus.

Bakklandet-640x428

 

Rødliste-640x413

Varierte foredrag fra ulike fagfolk

Deltakerne fikk faglig påfyll av ulike interessante tema. Kristoffer Bøhn fra Sabima snakket om sommerfugler og vern av disse i Norge. Kristina Bjureke fra Botanisk hage tok opp tråden med vern av biologisk mangfold gjennom å snakke om planter vi ønsker og planter vi ikke ønsker. For både planter og dyr har vi en rødliste for de som trenger beskyttelse, og vi har en svarteliste med de som vi ikke ønsker i norsk flora og fauna.

Selda Ekiz, som er særlig kjent fra NRK og programmene Newton og Anno, avsluttet første dag med fysikkshow. Her ble det vist både enkle fysikktriks som kan gjøres i barnehagen og en del forsøk man absolutt ikke skal gjøre i barnehagen. Mye røyk og smell ble det i hvert fall.

Selda-640x767

Anne Hjønnevåg Nakken fra Matematikksenteret pratet om matematiske samtaler og naturopplevelser. Terje Høiland snakket om bruk av digitale hjelpemidler i naturfag. Klaus Høiland snakket om det å forstå tid og gjorde dette gjennom å følge tre tegneseriefigurer på en tidsreise helt tilbake til Big Bang.

Petter Bøckman er den zoologen i landet som blir mest brukt av mediene. Han er ofte å se på NRK i TV eller radio. Han er etter hvert fast innslag på slutten av konferansen hvor han gjerne snakker om rare dyr, ekle dyr, store dyr eller bitte små dyr. Nytt i år var at det ble arrangert Abels Tårn hvor deltakerne kunne stille spørsmål. Av Petter Bøckman får man alltid svar!

Petter-1-640x428