forskerfrø.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: forskerfro@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Utforsk med andre stoffer
Hvilke stoffer har antioksiderende virkning?
Nå skal elevene endre det innledende forsøket ved å bytte ut C-vitamin med andre stoffer som de vil undersøke og sammenlikne. Hvilke stoffer kan vi påvise har antioksiderende virkning? Er det forskjell på hvor sterk den antioksiderende virkningen er? Hvordan kan vi sammenlikne de ulike stoffene mest mulig rettferdig? Hvilken slutning kan vi trekke?
Faglig forklaring
Natriumhypokloritt (Klorin)
Vi har valgt å bruke Klorin, fordi det er et stoff med meget sterk oksiderende/oksidativ virkning, og det er noe de fleste elevene kjenner igjen hjemmefra. De fleste vet at Klorin brukes til bleking, rengjøring og desinfeksjon. Det er nettopp Klorins sterke oksiderende virkning som gjør at organiske molekyler i bakterier og virus blir ødelagt, og at fargestoffer mister sine egenskaper. Natriumhypokloritt (Klorin) er en oksidant, det vil si et stoff med oksiderende virkning på andre stoffer. Vi kan si at natriumhypokloritt stjeler elektroner fra andre stoffer.
Antioksidativ virkning
Det er vanskelig å hevde at vi i dette forsøket måler mengden antioksidanter. Det vi måler er hvor sterk den antioksidative virkningen er i de enkelte næringsstoffene vi undersøker. Det er verdt å merke seg at stoffer som kaffe og te (spesielt grønn te!) har overraskende høy antioksidativ virkning.
Kvantitativ tilnærming
Ved hjelp av en standard C-vitaminløsning (som beskrevet i det innledende forsøket), kan vi sammenlikne og kvantifisere innholdet av antioksidanter i forhold til andre næringsstoffer, for eksempel som C-vitaminenheter.
Materialer og utstyr
- to små begerglass
- ett vannglass
- teskje eller dråpeteller
- vattpinner
- konditorfarge
- natriumhypokloritt (Klorin eller lignende produkter)
- C-vitamin (for eksempel brusetabletter 1000 mg)
- ulike drikker eller andre stoffer for testing (kaffe, juice, cola, vann osv.)