Hopp til hovedinnhold

Lyd

TEMA

Lyd

Temabilde Lyd3x1

  

Fysikken knyttet til lyd er omfattende og komplisert, men vi kan legge et grunnlag for en begynnende forståelse gjennom utforskning og lek rundt noen sider av lydfysikken.

 

Rammeplanen

 

Fra kapittel 8 - Barnehagens arbeidsmåter

Personalet skal:

  • ta utgangspunkt i barnas erfaringer, interesser, synspunkter og initiativ i barnehagens daglige arbeid og ved valg og gjennomføring av temaer og prosjekter bygge på kreativitet og lek og være åpne for improvisasjon og barns medvirkning veksle mellom spontane og planlagte aktiviteter

Fra kapittel 9 - Natur, miljø og teknologi

  • Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper
  • Personalet skal utforske og eksperimentere med teknologi og naturfenomener sammen med barna

 

 

Lyd hyssing skje

Hyssing leder lyd

Lyd beveger seg ikke bare i luft, men også andre materialer. I denne aktiviteten blir barna kjent med hvordan lyd kan overføres gjennom en hyssing. Det er også utrolig hvor mange fine lyder du kan få fra ulike kjøkkenredskaper og andre ting i metall!

Forsøk og praktisk arbeid
Lyd-i-rør

Håndflateorgel

Få med hele avdelingen i barnehagen på en morsom musikkaktivitet med bruk av håndflateorgel. Med litt forberedelse, har barnehagen et fint instrument de kan ta frem og leke med, både gjennom aktiviteter i temaet lyd og i lek med lyd og musikk.

Forsøk og praktisk arbeid
Telefon

Lag en telefon

Denne aktiviteten er en klassiker. Lag en telefon og opplev at lyden kan gå gjennom materialer som nylontråd og bomullstråd.

Forsøk og praktisk arbeid
spill-på-flasker

Spill på flasker

Med en rekke med flasker og vann, kan vi lage et fint instrument vi kan spille melodier på. Teknikken på spillingen ligner en panfløyte hvor vi blåser ned i et rør. Her bruker vi flasker og vannmengde i stedet for rør og rørlengde for å lage de ulike tonene.

Forsøk og praktisk arbeid
spill-på-glass

Spill på glass

I denne aktiviteten skal vi prøve å få lyd ut av et stettglass. I aktiviteten kan man både høre lyden og se at lyd er svingninger. 

Forsøk og praktisk arbeid
løvetannstilk

Spill på løvetannstilk og sugerør

Du kan lage lyd med mange ulike materialer fra naturen. Seljefløyte, spille på gress og spille på en løvetannstilk. Her er en aktivitet hvor barna kan lage lyd ved hjelp av en løvetann og et sugerør.

Forsøk og praktisk arbeid
Retningshørsel - listebilde

Test din retningshørsel

Kan det ene øret ditt oppfatte lyd før det andre?

Forsøk og praktisk arbeid