Eplejakten

Det finnes over 300 forskjellige sorter epler i Norge og 7000 i hele verden. Det er et eldorado av smaker og farger.

epler

Hver høst tar vi inn 11,5 millioner kilo epler. 13 kilo i året spiser vi i snitt. Det gjør eplet til den klare favoritten. Men utvalget er det verre med. Før ble det dyrket 4–500 eplesorter i Norge, mens nå brukes bare rundt ti moderne sorter. Bare de som har riktig utseende og andre bestemte kvaliteter overlever i dagens marked. Resultatet er at mange tradisjonsrike eplesorter står i fare for å dø ut.

I filmen «Eplet som forsvant» får du vite mer om hvorfor det er viktig å ta vare på plantearven vår. De gamle sortene har egenskaper og historie som gjør at de bør brukes mer. I samarbeid med skoler, bygdetun og lokale museer tar Genressurssenteret vare på 2-300 ulike eplesorter som har vært vanlige i bruk i Norge.

På prosjektnettsiden www.skogoglandskap.no/temaer/eplejakten finner du hele undervisningsopplegget.