Hopp til hovedinnhold

Uteaktiviteter

Hvitveis_bred

Barnehagene har åpnet etter koronastengningen. For å unngå smitte er ett av rådene å være mye ute. Her har vi samlet en del aktiviteter som gjøres helt eller delvis ute.

Vi anbefaler å gå fine turer i skog og mark, eller til parker i nærområdet. Bruk god tid og la barna oppdage omgivelsene og gi de tid til å være nysgjerrige på det de ser.

Akkurat nå er det store værforskjeller mellom de ulike landsdelene. I nord er det fortsatt full vinter, det våres langs kysten fra Trønderlag og sørover, og løvtrærne er i full gang mange steder. Vi har etter forespørsel lagt inn noen aktiviteter om is og snø også :)

Se gjerne filmene vi har lagd i forbindelse med uteaktivitetene.

Is og vann

Begreper for snø, is og vann

Denne aktiviteten passer i forbindelse med andre aktiviteter om snø, is og vann. Mange av de eldste barna tar denne aktiviteten med en gang, mens de yngre må få flere erfaringer med vannlek og få god tid til denne leken. Språket vårt har mange begreper knyttet til vann. Følgende aktiviteter gir erfaringer til begrepsdannelsen.  

Forsøk og praktisk arbeid
Prikkete-steiner

De prikkete steinene

Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne prikkete mønster og prikkete steiner, og kunne fortelle historien til prikkete steiner.

Forsøk og praktisk arbeid
Striper4

De stripete steinene

Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne stripete mønster og stripete steiner, og kunne fortelle historien til stripete steiner.

Forsøk og praktisk arbeid
Kvist

Driving av kvist

Tidleg på våren kan vi ta inn kvistar frå ulike lauvtre og drive dei fram slik at vi kan sjå knoppane breste og blad kjem fram.

Forsøk og praktisk arbeid
Snøkrystall

Filtrering av vann fra snø

Snøen faller i store hvite filler og legger seg som en myk fin dyne på bakken. Det ser hvitt og rent ut og det er uunngåelig at barna smaker på snøen. Men hvor rent er snø egentlig? Er det farlig å spise snø? Denne aktiviteten illustrerer hva som er i snøen.

Forsøk og praktisk arbeid
Blåmeis4x3AMH

Fuglar om våren

Vi har nokre fuglar som overvintrar hos oss og nokre som trekker sørover. Når er det dei ulike fuglane begynner å rope på våren? Når kjem dei ulike trekkfuglane tilbake?

Forsøk og praktisk arbeid
fugleunger-i-fuglekassen

Fuglekasse med kamera

En avansert måte å følge med på fuglenes liv er å ha fuglekasse med kamera. Da kan barna følge med på fuglene uten at de blir forstyrret.

Forsøk og praktisk arbeid
Fugler 2

Fugler – Læringspakka

Denne aktiviteten tar for seg fugler. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.

Forsøk og praktisk arbeid
Insekter 2

Insekter - Læringspakka

Denne aktiviteten tar for seg insekter. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagt pdf-dokument.

Forsøk og praktisk arbeid
Stangsil2x1

Insekter i vann – innsamling med stangsil

I vannet lever mange ulike typer insekter og disse er godt tilpasset livet i vann. Ta med barna på insektjakt i innsjøen eller dammen i nærheten av barnehagen din. Her er noen tips til innsamling med bruk av stangsil.

Forsøk og praktisk arbeid
Insekthusprosjekt forside640x320

Insekthusprosjekt i barnehagen

Vi har fått kunnskap om at det blir stadig vanskeligere forhold for mange insekter å finne seg et egnet bosted. Dette blant annet fordi menneskene på mange måter fjerner insektenes naturlige bosteder. Vi har fokusert på dette og sist vår bestemte vi oss for å hjelpe ved å lage et eget hus til dem.

Forsøk og praktisk arbeid
Venn Islykter

Islykt

Her kan du lage store og små islykter med ulike former. Aktiviteten passer fint når dere jobber med vann, frysing og tining.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann Isskulpturer1

Isskulpturer

I denne aktiviteten kan du lage isskulpturer i mange fine former.

Forsøk og praktisk arbeid
Vann Isslott

Isslott

I denne aktiviteten får barna erfaring med is som solid byggemateriale og at vann kan bli til is – og omvendt. Dessuten får de oppleve glede ved hvor vakkert det blir.

Forsøk og praktisk arbeid
Bokstaver-og-tall1-640x320

Jakt på bokstavar og talsymbol

Omgivnadane og naturen er full av former som liknar på bokstavar og tal berre vi leitar litt, og barn er flinke til å leite og observere. Sprekkar i eit svaberg kan danne bokstaven A, og messinglav kan danne talet åtte.

Forsøk og praktisk arbeid
Størst og minst

Jakta på størst eller minst, kortast eller lengst

I denne aktiviteten utforskar vi naturen samtidig som barna får trening i å bruke matematiske omgrep.

Forsøk og praktisk arbeid
SpirePixabay

Korleis komme i gang med planteprosjekt heime eller i barnehagar?

Dagane er blitt lysare og lufta er blitt varmare. Ute syng fuglane for full hals. Dei fyrste blomane har funne vegen frå vinterdvalen og byr på nektar til insekta som prøver seg på den fyrste flyturen i år. Det er vår, og tid for nytt liv. Og me kan vera med på å legge til rette for det. 

Forsøk og praktisk arbeid
Isbokspinsettlupe

Kvar er insekta? På jakt med pinsett, isboks og lupe

Utstyrt med ein pinsett, ein isboks og ei lupe, er alt klart for ei spennande jakt etter insekt og andre smådyr ute på tur. Her er nokre tips til korleis du skal finne alle dei små dyra.

Forsøk og praktisk arbeid
Kvitre+

Kvitre! +

Å bruke en app for å lære om fugler og fuglesang kan være nyttig sammen med barna. Her er et eksempel på en fin fugleapp.

Forsøk og praktisk arbeid
Seljefløyte

Lag seljefløyte

Når sevja stiger og løvet spretter i mai og juni, er det perfekt for å lage seljefløyte.

Forsøk og praktisk arbeid
Stein1

Lag-på-lag-stein

Målet med aktivitetene er at barna skal gjenkjenne lag-på-lag-steiner, og kunne fortelle historien til dem.

Forsøk og praktisk arbeid
FallfellerAMH

Lage fallfeller

Å sette ut fallfeller er en spennende aktivitet og vi får mulighet til å fange inn en del nattaktive dyr som løpebiller og kortvinger. Her er en beskrivelse og noen tips og triks.

Forsøk og praktisk arbeid
Fjæra 2

Livet i fjæra – Læringspakka

Denne aktiviteten tar for seg livet i fjæra. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.

Forsøk og praktisk arbeid
Spikke

Lære barn å bruke kniv

Kniven er et viktig redskap innen friluftslivet. Den er sentral i forbindelse med matlaging og båltenning, og er et redskap som er viktig for kreativ utfoldelse ute i naturen. Å lære barn å bruke kniv er ikke uten risiko. Med kyndig veiledning fra de ansatte, vil barna mestre bruken av kniv på en god måte.

Forsøk og praktisk arbeid
Naturbingokvadrat

Naturbingo som sanseoppdrag i naturen

Naturbingo er en kilde til supre sanseaktiviteter for utforsking av naturen, gjennom små åpne oppdrag. Det er en variert og morsom aktivitet som stimulerer nysgjerrigheten på det som finnes i naturomgivelsene. 

Forsøk og praktisk arbeid
BunndyrjaktPrio1

På bunndyrjakt

I denne aktiviteten skal dere fange bunndyr med stangsil. Aktiviteten beskriver hvordan du gjør dette i både stillestående og rennende vann.

Forsøk og praktisk arbeid
Lakenmetoden

Samle dyr med lakenmetoden

Her er en enkel og billig måte å samle inn insekter og edderkopper som er i busker, kratt og annen vegetasjon.

Forsøk og praktisk arbeid
Skattekiste

Skattekiste frå naturen

La barna lage si eiga skattekiste. Fyll ho med ting frå naturen. Det er enkelt å gjere og er ein aktivitet som kan fortsette gjennom heile året.

Forsøk og praktisk arbeid
Sommerfugllarver

Sommerfuglprosjekt i barnehagen

Sommerfuglprosjektet i Klubben barnehage i Lørenskog går ut på å følge livssyklusen til en sommerfuglart, og samtidig lære å passe små dyr, studere dem og respektere dem som levende vesener. Sommerfugler vil alltid fascinere mennesker og særlig barn. Hver gang vi ser en sommerfugl ute er det barn som reagerer og som undrer seg over dette lille vesenet.

Forsøk og praktisk arbeid
Steinspill

Steinspill

Her kan barna spille et steinspill. Dette er en super oppgave etter arbeid med de ulike typene med bergarter.

Forsøk og praktisk arbeid
GullvingerAMH

Sukkerlokking

Mange insekter liker noe søtt. For å fange insekter kan vi friste med søktsaker og fange de mens de spiser. Sukkerlokking er en metode entomologer (insektzoologer) bruker for å fange nattsommerfugler, men fungerer også på dagsommerfugler og andre insekter som spiser nektar.

Forsøk og praktisk arbeid
Barnehagens tursekk

Tursekken til barnehagen – kva inneheld den?

Når du skal på tur med barna i barnehagen, er det nyttig å ha ein fast sekk med eit standard utval av utstyr. Her er forslag til kva du kan ha i sekken.

Artikkel
Vannbevegelse 5

Vannets bevegelse - Læringspakka

Denne aktiviteten tar for seg vann og vannets bevegelse. Aktiviteten er en del av en felles nordisk læringspakke. Bakgrunnen for opplegget kan du lese om i vedlagte pdf-dokument.

Forsøk og praktisk arbeid
Sommerfuglhåv

Å samle inn dyr med sommerfuglhåv

Når man tenker på en insektzoolog, ser man ofte for seg en som løper rundt med sommerfuglhåv og fanger fine dagsommerfugler. Her er noen tips om bruk av sommerfuglhåven.

Forsøk og praktisk arbeid
Slaghåv

Å samle inn smådyr med slaghåv

Det finnes flere typer av insekthåver. En av disse er slaghåven. Denne brukes i vegetasjonen og er veldig effektiv til å fange insekter og edderkopper som gjemmer seg i gress, busker og kratt.

Forsøk og praktisk arbeid
Insektsuger

Å samle insekter med insektsuger

For å fange de minste insektene, kan man bruke en insektsuger. Her er noen tips og triks!

Forsøk og praktisk arbeid